Vücut Kılları neden oluşur Kıl neden Çıkar

Vücut Kıllarının yapısı nasıldır ve özellikleri nelerdir

Vücudumuz da daha anamızın karnındayken kıllar ortaya çıkmaya başlar ve cenin daha 22 haftalık olmadan vücudunda neredeyse 5 milyon kadar kıl kökü oluşmuştur. Düşünün ne kadar müthiş bir şey. Kıl dediğimiz şeyler cildin içinde bulunan kıl kökleriyle vücudun dış tarafında bulunan kıl şaftı denen iki temel öğeden oluşmaktadır. Kıl köklerinde birçok katman bulunmakla beraber bu kıl kökünün katmanlarının her birinin ayı ayrı görevleri mevcuttur. Papila denen şey kıl kökünün temelinde bulunmaktadır ve bu papila kılcal damarlarla bağlantılıdır. Papilanın görevi hücrelere kan gitmesini sağlamaktır.
Kıl kökü de iç katman ve de dış katman olmak üzere iki katmanla çevrili bulunmaktadır. Bu katmanlar kıl şaftını zarar görmesini engellemekle birlikte kılın uygun doğrultuda büyümesini de sağlarlar.

İç katman dediğimiz katman hemen kıl şaftının yanında oluşur ve yağ bezelerinde son bulur. Dış katman dediğimiz katman ise bezelere doğru oluşup erector pili kasta sonlanmaktadır.
Kıl şaftı dediğimiz şey üst katmanı proteinden oluşan keratin adındaki katı maddeyi içermektedir. Omurilik olarak bilinen en içteki katman ise her kıl şaftında bulunmamaktadır. İkinci katman da korteks olarak bilinmektedir. Bu katman kıl şaftının en büyük kısmını oluşturur. Ayrıca kıl rengi genellikle bu katmanın içerdiği pigmentler tarafından belirlenir. En dıştaki katman üst deri olarak isimlendirilir. Bu bir seri halinde üst üste binmiş hücrelerden oluşmaktadır. Kılın canlılığı parlak görünmesi bu üst deriden gelmektedir.

Kıl gelişimi aşamalarına gelince kıl günde ortalama 0.3-0.4 mm uzamaktadır. Hatta bu soru kim beş yüz milyar ister adlı yarışmada da sorulmuştur. Cevabı 0.35 mm idi. Kılın gelişimi ise üç farklı aşamadan meydana gelir.

Birinci aşama “ catagen aşaması”:
Kılın yaklaşık %3 ü bu aşamadadır. Bu dönemde bir kıl gelişimi pek gözlenememesine rağmen kıl kökü katmanının dış kısmı çeker ve kendini kıl köküne yapıştırır.

İkinci aşama “ telogen” aşamasıdır:
Bu aşama ise dinlenme periyodu olarak bilinir. Kılın neredeyse %15 lik kısmının bulunduğu aşamadır. Telogen saçkil-evreleri-yapisilar için 3ay 10 gün civarında sürer. Bu aşama da vücuttaki diğer kıllara göre oldukça dikkat çekici bir aşamadır. Uzun sürmesinden dolayı…

Ve son olarak üçüncü aşama “ anagen” aşaması:
Bu aşama gelişim(aktivite) dönemi olarak tanımlanır. Kıl hücreleri bölünür ve yeni kıl gelişimleri boy gösterir. Bu aşama yalnız iki yıldan altı yıla kadar sürebilir. Bu dönemin daha kısa olması gibi bir durumsa kıl büyüme ve gelişimi sorunu olan kişilerde görülmektedir.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

etkilendim

Adsız dedi ki...

çokmu

Adsız dedi ki...

hala neden oluştuğuna mantıklı bir cevap alamadım

Yorum Gönder